ACM0829Der bør på forhånd ligge en plan for, hvor portrættet skal tages, hvis der er tale om billeder taget udenfor studiet – altså på en ekstern lokation som f.eks. et kontor eller lignende.

Dette sker dels for at tage højde for eventuelle udfordringer omkring pladsen (eller mangel på samme), dels for at finde passende omgivelser som ikke har distraherende elementer i baggrunden.

Lys (eller mangel på samme) er ligeledes en væsentlig faktor, og både tilstedeværelsen af vinduer, såvel som tidspunktet på dagen, betyder rigtig meget for, hvordan en lokation præsenterer sig på billeder. Et sydvendt vindue vil være en udfordring på en sommerdag, mens et nordvendt vindue giver et meget mere brugbart, ensartet lys det meste af dagen.

Husk på, at det kan blive aktuelt med flere portrætter på et senere tidspunkt (f.eks. når der ansættes nye medarbejdere, eller eksisterende medarbejdere ikke længere ligner deres portræt), så det vil som regel være en fordel at vælge en lokation med en baggrund, som ikke ændrer sig over tid.

Eksempelvis kan et vindue i baggrunden vise verden som den ser ud på den årstid, hvor et portræt bliver taget, således at nogle af portrætterne måske har en fin gul rapsmark i baggrunden, mens andre har en pløjemark med klatter af beskidt, halvsmeltet sne.

Det første kan være smukt og charmerende, men det andet…nej, ikke rigtigt.

Med en smule omtanke og de rigtige forudsætninger kan en kedelig og ikke særlig attraktiv lokation til gengæld blive rigtig flot – billedet øverst i dette indlæg er taget på en rapsmark lige ved siden af en stor landevej og en bunke fældede træstammer på en overskyet dag, men alligevel har det fået et drømmende, lækkert udtryk, som passer rigtig flot til kjolen og stylingen.

Et godt eksempel på en lokation som bliver tilpasset idé-oplægget, ikke omvendt.